Mazurek jak ozdobić

Patrzysz na posty znalezione dla frazy: Mazurek jak ozdobić





Temat: Wątek słodkościowy
mazurek kajmakowo-chałwowy
2 szkl mąki
4/5 kostki margaryny
2 żółtka
2 łyżki śmietany
sól
1/3 szkl cukru pudru
puszka słodzonego mleka skondensowanego
20 dag chałwy
polewa czekoladowa

Mąkę posiekać ze szczyptą soli i margaryną. Dodać cukier, żółtka i
śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię, włożyć na godzinę
do lodówki.
Puszkę mleka wstawić do garnka ż zimną wodą, gotować na małym ogniu
godzinę od zawrzenia.
Ciasto rozwałkować na 2 kwadraty, boki założyć do środka, by
powstały wyższe brzegi. Piec na złoto 15-20 minut w temp. 200 stC.
Puszkę otworzyć, gdy przestygnie, zgęstniałe mleko zmiksować z
pokruszoną chałwą. Masę wyłożyć na kruche spody. Polewą czekoladową
zrobić napis. Mazurek można ozdobić elementami z masy marcepanowej.

Moje sugestie: mleko gotować dłużej, jak długo się da ;)
Ciasto tak ulepić w blasze, żeby naprawdę brzegi były wyżej, bo masa
często nie zastyga do końca a na ciepło jest półpłynna i się wylewa.
Ja osobiście daruję sobie te kwadraty i po prostu lepię takie
wałeczki, które potem przylepiam do brzegów blachy. Dekoruję polewą
czekoladową i płatkami migdałów (robię gałązki z baziami) i
kurczaczkami z marcepanu.

Uwaga: jest przesłodkie! ;D
Zobacz wszystkie posty z tego wątku



Temat: Desery
Mazurek kajmakowy (autor nieznany)
Miękki mazurek z karmelem

Składniki Przepis
Ciasto:
400 g mąki krupczatki
100 g cukru
250 g Kasi albo masła
4 żółtka
4 łyżki mleka
płaściutka łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu waniliowego
Na górę:
puszka słodzonego mleka skondensowanego
pół słoiczka dżemu śliwkowego
100 g orzechów włoskich
dowolne polewy i bakalie do dekoracji Najpierw należy przygotować karmel:
puszkę mleka włożyć do garnka z wodą, przykryć i gotować na malutkim ogniu 2,5
do 3 godzin. Wyjąć puszkę i odstawić, żeby nieco przestygła, bo otwarta od razu
obleje nas gorąca masą.
Kiedy już mamy karmel, można przygotować ciasto:
mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i masłem posiekać w misce. Dodać żółtka,
mleko, aromat i szybko zagnieść, żeby ciasto nie zdążyło się ogrzać od rąk i
nie zaczęło kleić.
Ciastem wykleić średniej wielkości prostokątną blachę. Można zrobić dość wysoki
rancik (wtedy środek ciasta wypełnimy karmelem, a rant będzie ozdobą), ale nie
jest to konieczne. Spód włożyć do piekarnika i piec około 25 minut w 200
stopniach.
Upieczone ciasto delikatnie przełożyć na deskę, posmarować cienką warstwą dżemu
(nie musi koniecznie być śliwkowy, ale najlepiej jakiś lekko kwaśny), posypać
posiekanymi orzechami włoskimi i w końcu rozprowadzić róną warstwę karmelu.
Mazurek dowolnie ozdobić kolorową polewą, bakaliami, orzechami albo owocami
kandyzowanymi.

I to wszystko, zjadać ze smakiem. A jest naprawdę niezły, bo spód wychodzi dość
miękki, co pasuje do karmelu. Taki mazurek powinien szybko zniknąć.
Zobacz wszystkie posty z tego wątku



Temat: Mazurek - PILNE !!!
A ja wlasnie "skopiowalam" jeden przepis wygladajacy latwo

Ciasto:
400 g mąki krupczatki
100 g cukru
250 g Kasi albo masła
4 żółtka
4 łyżki mleka
płaściutka łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu waniliowego
Na górę:
puszka słodzonego mleka skondensowanego
pół słoiczka dżemu śliwkowego
100 g orzechów włoskich
dowolne polewy i bakalie do dekoracji

Najpierw należy przygotować karmel:
puszkę mleka włożyć do garnka z wodą, przykryć i gotować na malutkim ogniu 2,5
do 3 godzin. Wyjąć puszkę i odstawić, żeby nieco przestygła, bo otwarta od razu
obleje nas gorąca masą.
Kiedy już mamy karmel, można przygotować ciasto:
mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i masłem posiekać w misce. Dodać żółtka,
mleko, aromat i szybko zagnieść, żeby ciasto nie zdążyło się ogrzać od rąk i
nie zaczęło kleić.
Ciastem wykleić średniej wielkości prostokątną blachę. Można zrobić dość wysoki
rancik (wtedy środek ciasta wypełnimy karmelem, a rant będzie ozdobą), ale nie
jest to konieczne. Spód włożyć do piekarnika i piec około 25 minut w 200
stopniach.
Upieczone ciasto delikatnie przełożyć na deskę, posmarować cienką warstwą dżemu
(nie musi koniecznie być śliwkowy, ale najlepiej jakiś lekko kwaśny), posypać
posiekanymi orzechami włoskimi i w końcu rozprowadzić róną warstwę karmelu.
Mazurek dowolnie ozdobić kolorową polewą, bakaliami, orzechami albo owocami
kandyzowanymi.

I to wszystko, zjadać ze smakiem. A jest naprawdę niezły, bo spód wychodzi dość
miękki, co pasuje do karmelu. Taki mazurek powinien szybko zniknąć.

Dziewczyny co to jest krupczatka??

@ Zobacz wszystkie posty z tego wątku
Copyright (c) 2009 Załóż eBloga | Powered by Wordpress. Fresh News Theme by WooThemes - Premium Wordpress Themes.